jailani, peguam, ustaz, islam, syariah, undang-undang, law

ABOUT ME

100_1745

Pengalaman selama 12 tahun sebagai Peguambela & Peguamcara, Mahkamah Tinggi Malaya dan Peguam Syarie di Mahkamah Syariah serta Pensyarah Sambilan di institusi pengajian tinggi.

DURHAM CATHEDRAL

DURHAM CATHEDRAL - KEBANGGAAN PENGANUT KRISTIAN DI ENGLAND, PENCETUS KEWUJUDAN DURHAM UNIVERSITY.

School of Government and International Affairs - Institute of Middle Eastern and Islamic Studies.

Demi mendapat pengiktirafan antarabangsa - dengan izin Allah.

Bermula Oktober 2009, mengikuti sepenuh masa program Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Perbankan dan Kewangan Islam di School of Government and International Affairs, Durham University, England.


Durham - Historic Cathedral City.

Durham - Historic Cathedral City.

My Research: Hiyal and Makharij in Islamic Banking Law.


BIDANG PENGKHUSUSAN:-

1. Undang-undang Keluarga Islam

  • Pernikahan
  • Perceraian
  • Hak Jagaan Anak
  • Nafkah Isteri & Anak
  • Harta Sepencarian
  • Wasiat
  • Faraid

2. Undang-undang Perbankan Islam & Konvensional

  • Litigasi Tuntutan Pinjaman
  • Insolvensi – Penggulungan Syarikat dan Kebankrapan
  • Perlaksanaan Perintah dan Penghakiman
  • Writ Perlaksanaan
  • Saman Penghutang Penghakiman
  • Prosiding Garnishee
  • Tuntutan Kecil
  • Prosedur Dokumentasi
  • Deraf Kontrak Perbankan
  • Perbankan Elektronik
  • Penggubahan Wang Haram
  • Kaveat
  • Negotiable Instruments

3. Undang-undang Jenayah Islam

  • Khalwat
  • Persetubuhan Haram
  • Kelakuan Sumbang
  • Subahat Pelacuran

4. Undang-undang Jenayah (Kanun Keseksaan)

  • Bunuh / Menyebabkan Kematian
  • Rogol / Mencabul Kehormatan
  • Mengedar dan Memiliki Dadah
  • Judi Ekor Haram
  • Rompakan
  • Curi

5. Pelbagai Litigasi Sivil

  • Kecuaian Perubatan
  • Pemilikan Kosong Tanah
  • Imigresen
  • Kemalangan Jalan Raya
  • Saman Malu / Fitnah
  • Mahkamah Perusahaan / Buruh
durham

Durham - Market Place

PENGAJIAN AL-QURAN

Alhamdulillah, saya mendapat banyak manfaat daripada Al-Marhum Tuan Haji Yusuf bin Ali yang merupakan Imam (pada masa itu) Masjid Wakaf Bharu, Kelantan dalam mendalami dan memahirkan diri dalam pengajian bacaan Al-Quran dengan cara qira’at Imam ‘Asim (meninggal 127H) melalui jalur riwayat Imam Hafs (meninggal 180H). Tidak juga ketinggalan jasa datuk saya Al-Marhum Tuan Haji Ismail yang telah mendidik saya mengenali bacaan Al-Quran dengan cara yang betul. Saya sentiasa mendoakan agar kedua-dua mereka ini sentiasa berada di dalam rahmat Allah dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh.

Tadarrus Al-Quran bersama keluarga.

Tadarrus Al-Quran bersama keluarga.

PENDIDIKAN

1. Durham University, England. PhD Perbankan dan Kewangan Islam (calon). Di bawah  seliaan Prof Habib Ahmed, Prof Rodney Wilson dan Dr Julia Stapleton (2009-2012)

2. Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia. LL.M Sarjana Undang-undang Perbankan     (2004-2005).

3. Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia. LL.B Shariah (Hons) (1995-1996)

4. Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia. LL.B (Hons) (1991-1995)

5. Matrikulasi Undang-undang UIA, Kuala Lumpur (1989 -1991)

6. Sekolah Menengah Sains Dungun, Terengganu (1984 – 1988)

7. SRK Sultan Ismail (1), Kota Bharu, Kelantan (1978-1983)

8. Fatima Convent Kindergarten, Kota Bharu, Kelantan (1976-1977)

Al-Qasimi Building - Tempat saya menghabiskan sebahagian waktu untuk ilmu

Al-Qasimi Building - Tempat saya menghabiskan sebahagian waktu untuk ilmu

KERJAYA

1. Penyelidik Kedoktoran, Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Durham (2009-sekarang).

2. Peguambela & Peguamcara Kanan (1997-2009)

3. Peguam Syarie (1997-2009)

4. Pensyarah Sambilan

4. Penceramah Agama dan Motivasi


ADVOCATE & SOLICITOR AS WELL AS SHARI'AH PRACTITIONER

ADVOCATE & SOLICITOR

LATAR BELAKANG KERJAYA


1. Pelatih Dalam Kamar di Tetuan C. P. Ang & Co, Butterworth. (Mei 1996 – Feb 1997)

2. Diterima masuk sebagai Peguambela & Peguamcara di Mahkamah Tinggi Malaya     pada Mac 1997

3. Peguam di Tetuan Johari Nasri & Tan, Butterworth (Mac 1997 – Jan 2000)

4. Sebagai rakan kongsi di Tetuan Arizal Jailani & Co (Feb 2000 – Sept 2009)

5. Penyelidik Kedoktoran (PhD) Bidang Perbankan dan Kewangan Islam, Durham University, England, United Kingdom (Oktober 2009 – sekarang)

Sekolah Menengah Sains Dungun, Terengganu

Sekolah Menengah Sains Dungun, Terengganu - 5 tahun saya di sini. Banyak kejayaan cemerlang yang dikecapi di sini.


PENGALAMAN

Disebabkan minat yang sangat mendalam dalam bidang pidato dan syarahan umum, sepanjang karier sebagai peguambela & peguamcara, saya juga bergiat aktif dalam kerja-kerja sambilan seperti berikut;

1. Penceramah Sambilan, Biro Tatanegara, Jabatan Perdana Menteri.

2. Penceramah Sambilan, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN)

3. Pensyarah Sambilan (Pengajian Islam), Universiti Teknologi PETRONAS.

Durham

Durham

MARKET PLACE, DURHAM

MARKET PLACE, DURHAM

ENGLISH VERSION.

ABOUT AHMAD JAILANI ABDUL GHANI

More than 12 years experience as a Senior Advocate and Solicitor in the High Court of Malaya. Specialised as litigator / trial advocate. Called to the Bar in March 1997, actively practised in banking law, criminal law, family law, shari’a law and conveyancing, ceased legal practice in September 2009 to join Durham University Doctoral Programme as a doctoral research scholar.


DURHAM CATHEDRAL

DURHAM CATHEDRAL

DURHAM CASTLE

DURHAM CASTLE AND UNIVERSITY COLLEGE - MAIN ENTRANCE

AREA OF SPECIALTIES:-

1. Islamic Family Law

  • Marriage
  • Divorce
  • Matrimonial Assets
  • Child Custody & Maintenance
  • Will
  • Law of Succession

2. Islamic & Conventional Banking Law

  • Loan Recovery
  • Insolvency – Winding Up and Bankruptcy
  • Enforcement of Judgment / Order
  • Writ of Execution
  • Judgment Debtor Summons
  • Garnishee Proceedings
  • Small Claims
  • Documentation Procedures
  • Drafting of Banking Contracts
  • Electronic Banking
  • Money Laundering
  • Caveats
  • Negotiable Instruments

3. Islamic Criminal Law

  • Close Proximity
  • Prostitution

4. Criminal Law (Penal Code)

  • Murder / Culpable Homicide
  • Rape / Outrages on Decency
  • Theft
  • Robbery
  • Misappropriation of Property
  • Gaming Cases
  • Drug Trafficking

5. Civil Litigation

  • Vacant Possession, Landlord / Tenant
  • Road Traffic Accident / Personal Injury cases
  • Medical Malpractice
  • Industrial Court & Labour Law
Market Place - Durham

Market Place - Durham

Education


1. Durham University, England. PhD in Islamic Banking and Finance (candidate) under the supervision of Prof Habib Ahmed, Prof Rodney Wilson and Dr Julia Stapleton (2009-2012)

2. International Islamic University, Malaysia. Master of Law in Banking Law (2004-2005)

3. International Islamic University, Malaysia. LL.B Shariah (Hons) (1995-1996)

4. International Islamic University, Malaysia. LL.B (Hons) (1991-1995)

5. Law Matriculation, International Islamic University (1989-1991)

6. Dungun Science Secondary School, Terengganu. (1984-1988)

7. Sultan Ismail Primary School (1) Kota Bharu, Kelantan (1978-1983)

8. Fatima Convent Kindergarten, Kota Bharu, Kelantan (1976-1977)

SGIA

Al-Qasimi Building (School of Government and International Affairs) - Spend most of my time here for the sake of knowledge.

PROFESSION

1. Doctoral Research Scholar (Islamic Banking and Finance), Durham University,  England (October 2009 – to date)

2. Senior Advocate and Solicitor, High Court of Malaya, Malaysia (1997-2009)

3. Senior Shari’ah Practitioner, Malaysia (1997-2009)

PAST

1. Part-Time Speaker, National Civics Bureau, Prime Minister’s Department.

2. Part-Time Speaker, National Institute of Public Administration, Malaysia.

3. Part-Time Lecturer (Islamic Studies), PETRONAS University of Technology, Perak,  Malaysia.

School of Government and International Affairs

Al-Qasimi Building (SGIA) - Halil, Maszlee, Afendi and Jailani.

28 responses

  1. Cikgu

    Assalamualaikum Ustaz
    Tahniah atas terbinanya blog ini. Semoga dengannya, maka lebih berkembang usaha dakwah yang diusahakan.

    19/04/2009 at 5:57 pm

    • ustjai

      Cikgu, terima kasih atas sokongan.

      09/05/2009 at 11:48 pm

  2. shamsurie

    Ustaz,sy selalu mengikuti kuliah ustaz.
    Blog ustaz ni saya letakkan sabagai salah satu link dakwah di blog saya.

    14/05/2009 at 1:12 am

    • ustjai

      Shamsurie,
      Alhamdulillah, terima kasih. Saya alu-alukan. Kalau jumpa kat kuliah, tegurlah.

      14/05/2009 at 7:12 am

  3. din

    web ini cukup baik bagi mereka yang inginkan maklumat berkenaan undang2 syariyyah atau selainnya secara mudah.Berinformasi,relevan dan terkini. tahniah kerana berjihad dan berdakwah.

    19/05/2009 at 12:36 pm

  4. Najwa

    Salaam, bagaimana untuk menghubungi Ustaz untuk bertanyakan mengenai nikah di Siam dan di kelantan? Di harap Ustaz boleh tolong saya. Wasallam

    26/08/2009 at 5:46 am

    • ustjai

      call / sms 0194800808

      27/08/2009 at 12:02 pm

  5. matdom

    salam!
    disini saya ingin dapat khidmat nasihat tentang term2 didalam islamic banking and finance islamic whealth and asset management, islamic financial instrument, islamic securitization dan banyak lagi yang mana dulu saya belajar cara konvensional apa yang saya nampak islamic banking and finance growth 10-15% every year. ada benda yang nak dibuat tapi kena nanti akan saya terangkan, kalau boleh bg personal emailustad , dah siap nanti saya email kat ustad sebab lani saya dah siap 10-15% saja.
    wassalam

    27/08/2009 at 2:19 pm

    • ustjai

      ok, boleh (yg penting enta doakan ana ada masa terluang.. setakat ni, nak update blog ni pun rasa susah sgt)

      27/08/2009 at 5:03 pm

  6. Insan Hina

    Tahniah atas usaha dakwah dan blog ini mmg di galakkan..ustaz, bagaimana jika saya ingin berhubungan dengan ustaz?ada no telefon?

    03/09/2009 at 12:47 pm

  7. Tahniah. Hebat deme le ni. Deme kenal tak kawe. Mohd Hanifuddin salleh. Ex Sains dungun.

    mohas1971@gmail.com

    12/10/2009 at 10:52 pm

  8. Rohayu

    Tahniah Jai! Saya kagum kerana enta sangat kedepan dalam perjuangan dan dakwah, tidak terhenti sekerat jalan seperti kebanyakan sahabat2 kita (termasuk saya) terutamanya bila dah masuk alam kerja dan rumahtangga. Saya doakan enta bakal Menteri Besar Kelantan suatu masa kelak….

    13/11/2009 at 4:44 pm

    • ustjai

      MB Kelantan?? Hmmm.. Terima kasih dan Alhamdulillah atas pujian tu

      13/11/2009 at 6:48 pm

  9. zahir

    Bukan setakat MB Kelantan abe wei… Demo nak jadi PM Malaysia pun, kawe sokong….

    18/11/2009 at 3:03 am

  10. nor

    salam..ustaz jai..saya tersearch blog bila saya cuba mencari di mana universiti di uk yg byk org islam, kerana saya ingin melanjutkan pelajaran ke sana, tetapi mgkn 3 thn lg, cuma skrg sy ingin survey di mana tempat yg sesuai buat saya..ust jai boleh membantu saya?wasalam

    02/12/2009 at 9:36 am

    • ustjai

      Bagus survey dari skrg. Saya dulu pun ambik masa lebih kurang 3 tahun juga. Kenapa nak cari tempat ramai org Islam? Yg baiknya ialah cari tempat yg paling baik utk kursus yg akan kita ikuti. Apa2 pertanyaan lanjut, insya Allah saya boleh jawab

      02/12/2009 at 10:03 am

  11. Afif

    Salam pakteh..
    lama x dngar cter..
    boleh bg emel x?
    nnt boleh video call..

    24/12/2009 at 3:45 pm

  12. Mohd Khairul Mohd Salleh

    Salam,

    I dunno if u still remember me but we did go to the same school SMSD back in 84 thru 88. We were in Block B then.

    If you do, drop me a line.

    Khairul

    11/04/2010 at 10:21 am

  13. Khairul

    Salam Jai,

    Dunno if u still remember me but we went to same school SMSD back in 84 thru 88. We even lived in same block B😉
    Anyway, drop me a line at my email. Let’ reminisce back the old SMSD days.

    11/04/2010 at 12:07 pm

  14. oz

    salam..respect g ustaz….smoga sht hendaknya dan brsama2 mngakkn syiar islam..

    26/07/2010 at 9:08 am

  15. haji jamil gerik

    salam, pa habag.lama x dgr berita rupanye enta dah di UK.Tahniah. Raya tak balik ke..

    17/08/2010 at 4:44 am

    • ustjai

      baik, alhamdulillah. Enta masih di mahkamah ka?

      17/08/2010 at 8:17 am

      • haji jamil gerik

        ana di mah syariah taiping sekarang .tukar start 3.5.10. di uk bawa anak isteri sekali ke. alhamdulillah….enta rajin mengaji x lama lg dapt dr. phd le. balik esok masuk calun pas.x balik ke raya ni….

        18/08/2010 at 3:34 am

  16. haji jamil gerik

    ana di mah syariah taiping sekarang,baru je tukag. bawa anak isteri sekali ke UK ke.semoga enta berjaya mencapai impian. ana pun cuba nak jadi mcm enta lah. raya ni x balik msia ke.

    18/08/2010 at 3:36 am

  17. assalamualaikom.. peguam?? yah interested plak nk tw pasal kes2 yang dah disettle.. ermmm tmbh my knowledge utk tulis novel

    28/12/2010 at 8:47 am

  18. ismal

    assalamualaikum..saya nak dapatkan kes berkenaan negotiable instrument..boleh bg contoh kes?

    15/05/2012 at 4:20 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s