jailani, peguam, ustaz, islam, syariah, undang-undang, law

PEMBUNUH SOSILAWATI AKAN TERLEPAS TALI GANTUNG?

Kematian

Kematian - cuba difahami setiap agama mengikut cara tersendiri.

1. Saya mengikuti berita pembunuhan Datuk Sosilawati sejak beliau mula dilaporkan hilang sebelum Aidil Fitri baru-baru ini.

2. Hari ini saya membaca berita dari Malaysia yg menunjukkan beberapa suspek telah dibawa ke mahkamah yang menunjukkan proses pendakwaan di mahkamah sedang bermula.

3.  Tetapi, masyarakat perlu di”celikkan” tentang undang-undang dan prosesnya.

4. Di dalam perbicaraan di mahkamah undang-undang, beban pembuktian terletak di atas bahu pihak pendakwaan untuk membuktikannya melampaui keraguan yang munasabah. Salah satu elemen yang sangat penting untuk membolehkan pihak pendakwa berjaya dalam kes mereka ialah memastikan rantaian keterangan tidak terputus.

5. Dengan bahasa yang mudah untuk difahami oleh orang kebanyakan, untuk menuduh seseorang, mestilah wujud pertalian yang kuat antara suspek, mangsa, barang bukti dan segala fakta yang berkaitan.

6. Contohnya, jika mangsa mati dibunuh dengan pisau tetapi senjata yang dijumpai ialah gunting maka itu tidak akan membantu kes pendakwaan. Jika pada alat pembunuhan yang disyaki terlibat terdapat cap jari yang bukan milik suspek, ini juga akan menggagalkan kes pendakwaan.

7. Oleh sebab itu, apabila mayat mangsa dimusnahkan sama ada secara pembakaran atau seumpamanya, ini akan menyukarkan pihak penyiasat dan pendakwaan walaupun tidak mustahil untuk membina bukti dengan kecanggihan teknologi ilmu pada zaman ini.

8. Pembuangan abu mayat mangsa yang dibakar beserta barang bukti lain ke dalam sungai menjadi salah satu faktor yang akan mencabar kemahiran pihak pendakwaan. Jika ianya dibuang ke laut ia akan menjadikan kawasan pencarian pihak penyiasat seolah-olah tiada sempadan dan tentu sekali akan melemahkan kes pendakwaan. Tetapi bagi penjenayah, mereka tidak akan mengambil risiko untuk membuangnya ke laut kerana waktu perjalanan yang lebih lama, memerlukan bot atau seumpamanya dan semua ini akan mendedahkan mereka kepada disyaki dan ditangkap.

9. Suspek utama juga akan terlepas jika keterlibatan beliau hanya setakat “memberi arahan” dan tiada keterlibatan lain secara jelas. Tambahan pula jika tiada suspek lain yang bersetuju untuk “berpaling tadah” (bahasa kasar kepada bekerjasama) kepada pihak pendakwa untuk menjadi saksi pendakwa bagi membantu mensabitkan kes terhadap tertuduh-tertuduh yang lain.

10. Sama ada kesemua suspek atau tertuduh dalam kes ini akan terlepas daripada tali gantung atau tidak, hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui. tetapi saya percaya bahawa para pembaca sekalian dapat menghidu apa yang saya cuba maksudkan. Ini kerana setiap tuduhan perlu disokong dengan bukti! Semoga Allah mengampuni dan mengasihani kesemua mangsa yang terlibat.

Sekian.

ahmad jailani abdul ghani

ustjai.wordpress.com

13/10/2010

Advertisements

One response

  1. salam ustaz
    saya pun sedih dgn berita ini

    13/11/2010 at 6:42 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s