jailani, peguam, ustaz, islam, syariah, undang-undang, law

AKIBAT WALI ENGGAN

Cinta yang diduga, jika dapat melepasinya, akan dapat kenikmatannya

Cinta yang diduga, jika dapat melepasinya, akan dapat kenikmatannya

Oleh,
Ahmad Jailani Abdul Ghani
http://www.ustjai.wordpress.com

1. Apabila membaca berita di bawah, saya terasa ingin berkongsi pengalaman dengan para pembaca weblog saya ini. Tiadalah niat di hati saya untuk membongkar keaiban orang atau bertepuk tangan di atas kesusahan orang lain, namun, yang penting kita sentiasa melihat ianya sebagai pengajaran yang sangat berguna untuk kita semua.

2. Saya ingin memberi amaran dan ingatan kepada diri saya sendiri tentang kewajipan menutup aib sesama manusia sebagaimana dua nas berikut:-

Jauhilah perkara-perkara keji yang telah dilarang oleh Allah, sesiapa yang telah melakukannya, hendaklah dia menutupinya dengan tutupan Allah dan bertaubat kepada Allah. Ini kerana, jika sesiapa menampakkan perkara keji (yang dilakukannya) kepada kami, kami akan menjatuhkan hukuman yang telah diperintahkan oleh Allah Azza wa Jalla. (hadith ini direkodkan oleh al-Hakim dalam kitab al-Mustadraknya, hadith no: 7615 dan beliau berkata: “Hadith ini sahih atas syarat kedua-dua syaikh (Imam Bukhari dan Imam Muslim) tetapi mereka berdua tidak mentakhrijkannya”. Ini dipersetujui oleh Imam al-Zahabi).

Sesiapa yang menutup (kesalahan) seorang muslim maka Allah menutupnya di dunia dan akhirat. (Sahih Sunan Ibn Majah, hadith no: 2078)

3. Tetapi apabila kes di bawah ini dilaporkan dalam akhbar, malah tuan empunya diri juga pernah membuat kenyataan media secara terbuka, maka saya berpendapat ada baiknya saya membuat sedikit ulasan. Namun demikian, ingin saya nyatakan dengan tegas, bahawa saya tidak pernah mengenali secara peribadi kesemua mereka yang terlibat, juga tidak mengetahui hujung pangkal kisah mereka. Maka ulasan ini hanyalah satu kenyataan berdasarkan pengalaman sebagai seorang peguam suatu ketika dahulu, untuk memberi pengetahuan yang bermanfaat sahaja kepada orang awam.

4. Apabila seseorang ingin berpoligami, secara kebiasaannya akan mendapat tentangan sama ada daripada isteri pertama, keluarganya, anak-anak dan/atau keluarga isteri kedua.

5. Apabila bakal bapa mertua menentang, sedangkan persetujuannya diperlukan dari sudut syarak dan/atau undang-undang, maka si suami mempunyai beberapa pilihan.
a. membuat permohonan “wali enggan” di mahkamah syariah (tentunya tanpa gentar dan secara ‘gentleman’)
b. bernikah di luar negara (biasanya Thailand) kemudian didaftarkan semula atau tidak
c. bernikah dalam negara tetapi “menyamar” sebagai “teruna”.
d. bernikah dengan cara sindiket.

6. Cara “b” , “c” dan “d” dipilih oleh sesetengah orang dengan alasan ianya mudah di peringkat awal, susahnya kemudian. Lautan api sanggup ku renangi, gunung-ganang sanggup ku daki demi mendapatkan kekasihku yg ku cintai. Segala kesusahan akan ditanggung kemudian.

7. Cara “c” dilakukan oleh segelintir orang kerana maklumat pernikahan tidak didaftarkan secara “online” atau “centralised” menyebabkan ianya dapat dilakukan dengan mudah (kepayahannya ada, tetapi dianggap minimum). Sebagai contoh andaian, seseorang yang bernikah dengan isteri pertamanya di Kelantan, dapat bernikah dengan isteri keduanya di negeri lain dengan mengaku sebagai teruna, kerana rekod pernikahannya di Kelantan tidak dihubungkan keseluruh negara.

8. Cara “d” dilakukan biasanya dengan membelakangkan terus hukum hakam agama, mereka bernikah sekadar untuk mendapatkan “sijil”. Dan sijil ini pula ada ketikanya sukar dikesan kepalsuannya.

9. Kekecohan kemudiannya timbul apabila pihak berkepentingan (isteri pertama, keluarganya atau keluarga isteri kedua) mendapat tahu berita pernikahan tersebut. Kadang-kadang, “rahsia” pernikahan tersebut dibocorkan sendiri oleh isteri kedua lantaran “tidak sabar” untuk melihat suaminya “berperang” dengan isteri pertama, dengan harapan isteri pertama akan meminta cerai, dan ini akan merealisasikan hasratnya untuk membolot suaminya hanya untuk dirinya seorang.

10. Pernikahan sindiket mungkin sukar dikesan jika “network” yang digunakan sangat “bagus”.

11. Apabila mahkamah dilibatkan untuk mendapatkan perintah “dipisahkan” antara kedua-dua pasangan pengantin baru itu, kadang-kala perintah mahkamah tersebut menjadi tidak berguna. Ini kerana perintah mahkamah ada ketikanya sangat “vague” dan tiada perincian.

12. Apa maksud dipisahkan? Apakah sekadar bertemu, berbual dan/atau “berkhalwat” seketika terus boleh dianggap melanggar perintah mahkamah?

13. Apatah lagi jikalau dalam kes di bawah, di mana pasangan itu “dikurung” atau dipaksa jangan keluar sehingga keesokan harinya oleh pihak yang menentang atau tidak bersetuju dengan pernikahan tersebut. Memaksa pasangan itu untuk berada dalam rumah sehingga ke hari esok akan menjadi alasan yang berpihak kepada pasangan tersebut bahawa mereka tidak sengaja untuk tinggal bermalam dalam satu rumah, lantaran mereka dipaksa. Malah siapa tahu bahawa itu boleh menjadi “pucuk dicita ulam mendatang” kerana mereka dikurung semalaman di dalam rumah tanpa ada pihak ketiga. Jika ada pihak ketiga pula, itu akan menyebabkan usaha membawa mereka ke komital prosiding akan gagal seratus peratus.

14. Saya berpendapat, pasangan tersebut dengan mudahnya dapat melepasi komital prosiding di mahkamah nanti. Wallahu A’lam.

KOTA BHARU: Suasana tegang menyelubungi perkarangan rumah isteri kedua bekas Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Kelantan, Dr Rosli Allani Abd Kadir, 35, di Kampung Telipot di sini, semalam, apabila dikepung sekumpulan lelaki yang tidak berpuas hati dengan tindakan pasangan terbabit yang didakwa enggan mematuhi perintah mahkamah syariah mengarahkan mereka dimufarakah (dipisahkan) sehingga perbicaraan kes mereka selesai.

Berita selanjutnya di sini,

http://www.hmetro.com.my/Tuesday/BeritaUtama/20091229071847/Article

Sekian,

Ahmad Jailani Abdul Ghani
http://www.ustjai.wordpress.com

Advertisements

2 responses

 1. zarinabz

  Soalan saya : kenapa lama sangat masa yang diambil untuk dibicara. 26 April… lamanya lagi.. sementara itu.. apa yang boleh dibuat oleh mereka yang terlibat?

  29/12/2009 at 7:20 pm

  • ustjai

   Untuk mempercepatkan kes, biasanya peguam akan memfailkan Sijil Perakuan Segera (Certificate of Urgency). Jika mahkamah dapati berasas, ia boleh dipercepatkan dan dibicarakan pada satu hari sahaja apabila syarat2 tertentu dipenuhi. Saya pasti kesemua mereka ingin mempercepatkan kes tersebut kecuali jika pihak tertentu mempunyai masalah dokumen lalu “membeli masa” untuk memberi ruang mereka mengemaskinikan segala dokumen terlibat.

   29/12/2009 at 7:39 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s