jailani, peguam, ustaz, islam, syariah, undang-undang, law

BUATLAH KEPUTUSAN YANG BIJAK

Oleh,
Ahmad Jailani Abdul Ghani
11/05/2009
http://www.ustjai.wordpress.com


1. Menjadi pemimpin dan membuat sesuatu keputusan bukanlah mudah. Jika keputusan yang dibuat betul dan tepat, maka mereka akan dipuji dan dikagumi. Sebaliknya berlaku jika tersilap, mereka , ada kalanya akan jatuh kerananya. Apabila membuat sesuatu keputusan, terkadang seseorang pemimpin itu banyak meletakkan kebergantungannya kepada orang kepercayaannya yang berada di sekeliling. Jika orang di sekelilingnya tidak cekap, ditambahi pula dengan sikap pemimpin itu yang tidak membuat “homework” sendiri, maka hasilnya sudah tentu sebuah “kegagalan”. Ada ketikanya mereka terpedaya dengan maklum balas yang positif dan indah, sedangkan hakikatnya negatif dan jelek.

2. Umpamanya, kita melihat perkara yang berlaku terhadap Shah Iran (Mohammad Reza Shah Pahlavi). Beliau dengan sokongan kuat daripada Amerika Syarikat, telah melaksanakan banyak pembaharuan termasuk di bidang sosial dan ekonomi sebagai suatu proses globalisasi kepada negara Iran. Namun begitu, beliau mendapat tentangan dari masyarakat Iran terutamanya disebabkan pembaziran, proses modenisasi yang melibatkan sekularisasi dan pengiktirafan negara haram Israel. Sokongan Amerika Syarikat terhadap pemerintahan Shah Iran terlalu lemah untuk menampung ombak besar penentangan rakyat terhadap beliau. Polisi beliau tidak diterima rakyat. Apatah lagi peranan SAVAK (agensi perisikan Iran) yang menambah lagi kebencian rakyat terhadap dasar beliau. Shah Iran digulingkan, disingkir dan menjadi pelarian dari satu negara ke negara yang lain.

3. Begitulah juga yang berlaku kepada Raja Farouq di Mesir. Kehidupannya yang penuh “glamour”, penyelewengan, pemerintahan yang tidak cekap, kekalahan kepada Yahudi Zionis dan sebagainya menyebabkan bukan sahaja beliau, malah pemerintahan monarki Dinasti Muhammad Ali di Mesir berusia 150 tahun kini menjadi bahan tatapan dalam muzium sahaja.

4. Perkara yang sama menimpa Necmettin (Najmuddin) Erbakan, Perdana Menteri Turki pertama yang cenderung kepada Islam tetapi hanya sempat memerintah selama setahun sahaja (1996 – 1997). Beliau telah membuat suatu “kesilapan” apabila menurut arus golongan muda dalam Refah Partisi yang gelojoh untuk meng”islam”kan seluruh Turki dan menghapuskan sekularisme di Turki secara mendadak, akhirnya menyebabkan golongan tentera mengambil keputusan mengenakan tekanan kepada beliau untuk meletakkan jawatan. Tidak terhenti setakat itu, beliau telah diharamkan oleh mahkamah daripada terlibat dengan politik di atas dakwaan bahawa beliau cuba mempromosi “Islamic fundamentalism” di Turki. Inilah akibat tergesa-gesa.

5. Imam Bukhari meriwayatkan bagaimana Khabbab bin Al-Art pernah menemui Nabi SAW dan meminta agar memohon kemenangan yang cepat dan serta-merta untuk Islam. Khabbab berkata: “Mengapa engkau tidak mendoakan untuk kita wahai Rasulullah? Mengapa engkau tidak meminta kemenangan untuk kita?”
Disebabkan itu, Nabi SAW dengan muka yang merah terus duduk untuk menenangkan perasaan marah, baginda lalu bersabda; Sesungguhnya orang-orang sebelum kamu telah disikat dengan sikat besi sehingga menggelupas daging dari tulang dan dikerat dua dengan gergaji, tetapi (dugaan itu) tidak memalingkan mereka dari agamanya. Demi Allah! Ia (Allah) akan memberi kemenangan kepada agama ini, sehingga orang yang berjalan dari Sana‘a ke Hadhral Maut tidak takut melainkan Allah, dan juga tidak takut kepada serigala menerkam kambingnya, tetapi kamu minta disegerakan!

6. Allah SWT juga telah memperingatkan dengan firmanNya yang bermaksud; “Manusia itu telah dijadikan (bertabiat ) tergesa-gesa” (Al-Anbiya’ : 37). Itulah kejadian manusia yang kita perlu berwaspada dengannya.
Malah dalam hadith Al-Baihaqi dinyatakan:-
التَّأَنِّى مِنَ اللَّهِ وَالْعَجَلَةُ مِنَ الشَّيْطَانِ
Maksudnya; Berhati-hati itu daripada Allah manakala tergesa-gesa itu daripada syaitan.

7. Justeru itu, harapan saya ialah agar semua pihak yang menjadi pemimpin dapat membuat keputusan yang bijak dan lebih cermat dalam semua perkara berkaitan dengan pemerintahan jika benar ingin memerintah lebih lama, disanjung rakyat dan lebih utama ialah dikasihi Allah dan Rasul.

Sekian.

Ahmad Jailani Abdul Ghani
11/05/2009
http://www.ustjai.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s