jailani, peguam, ustaz, islam, syariah, undang-undang, law

GALERI FOTO

Iffah

Iffah, anak dara ayah.

Playground

Iffah, Aan and friend

Umi

Waahh... Umi! Bukan main lagi posing :-)

Ucai

Ucai! What's on your mind?

Iffah & Baby

Iffah & Baby sedang meredah salji menuju ke kutub utara hehe

baby

"Baby" and her friends in front of their school - Bowburn Nursery School

Baby

"Baby" is very excited and enjoy winter very much, esp when heavy snow.

Baby

Baby or sometime we call her Kak Chik, is a lovely daughter

BOSPHORUS CRUISE, ISTANBUL

BOSPHORUS CRUISE, ISTANBUL

BOSPHORUS CRUISE, ISTANBUL

BOSPHORUS CRUISE, ISTANBUL

BOSPHORUS CRUISE

BOSPHORUS CRUISE

DOLMABAHCE PALACE... Waah, gelak apa tu?

DOLMABAHCE PALACE... Waah, gelak apa tu?

HOLY HOLE, AYA SOFIA

HOLY HOLE, AYA SOFIA

Holy Hole / “Sweating Column”. This is the place where the Christians believe Justinian had cured from a migraine by resting his head against the stone. As such, the Christian pilgrims or visitors would rub the stone. They, by centuries, touched it and this had resulted a deep dent on it. How to do it? You have to stick or insert your thumb in this hole and make a 360 degree rotation with it. This is in the area of “weeping pillar” at Hagia Sophia. You can see the metal has been worn due to millions of people, by centuries, sticking or inserting their thumbs into this hole. In Islam, this practice is prohibited b’cos it deviates you from aqidah sahihah.

AYA SOFIA, ISTANBUL

AYA SOFIA, ISTANBUL

Aya Sofia or Hagia Sophia (The Church of Holy Wisdom) or St Sophia is undoubtedly the most spectacular sight in Istanbul. It was the great Christian cathedral in the world during the Byzantine era. In fact its very controversial due to the dispute among those who prefer to see it as a masjid, those who would like to return its status quo as a cathedral and those who insist it’s status to remain as a relic of Byzantium and museum as it stands today. Originally, it was a cathedral, but became a masjid during Ottoman Empire, when Mehmet 11, The Conqueror, who led the Turkish conquest in 1453, had converted it into a masjid and led the Friday prayer for the first time, but later it had been converted by Mustafa Kamal Ataturk into a museum in 1930’s.

JEWISH CLOCK WITH HEBREW NUMBERS, AT THE JEWISH QUARTER, PRAGUE

JEWISH CLOCK WITH HEBREW NUMBERS, AT THE JEWISH QUARTER, PRAGUE


The Jewish City Hall, built by Pankraz Roder (Italian architect) in the 1680s, not far away from the Jewish Old -New Synagogue. In fact, nobody can say for certain when the Jews migrate to Bohemia (esp Prague). The above Jewish Clock has Hebrew numbers,anti clock wise,  going from right to the left like the Hebrew script. Just like us when performing tawaf….anti clock wise.

APOSTLE / ASTRONOMICAL CLOCK, OLD TOWN, PRAGUE

APOSTLE / ASTRONOMICAL CLOCK, OLD TOWN, PRAGUE


The apostles (you can see the sculptures appeared from the windows of the clock’s tower) would remind the people at the Old Town, Prague, pertaining to 4 dangers. First & Second, lost from my mind already, third is DEATH and forth is TURKISH INVASION! Yupp! This proves how great and strong the Ottoman’s Empire was at that time.

APOSTLE / ASTRONOMICAL CLOCK, OLD TOWN, PRAGUE

APOSTLE / ASTRONOMICAL CLOCK, OLD TOWN, PRAGUE

The Apostle (also known as Astronomical Clock) reflects the medieval view of the world; the planets are depicted circling the earth, not the sun. It contradicts the modern science.

Yess! It's me, on the Charles Bridge, Prague.

Yess! It's me, on the Charles Bridge, Prague.

Ha ha ha, Look at me, I was wearing “topeng drebar lori”, “ray ban pasar malam” and tabung haji’s glove. This shot was on the Charles Bridge, Prague (Czech Rep.). The Gothic Charles Bridge is among the most important monument of medieval architecture in Bohemia (where Czech Republic locates now). It stretch over the Vltava River and remains the only connection between the Old Town, Prague, and the Lesser Town (Mala Strana) until the 19th century.

There is a woman behind me, definitely she is not my wife..


The above photo shows some of the sculptures (30 of them) on the Charles Bridge. The most important is that of St. Nepomuk. He was thrown into the Vltava River by King Wenceslas IV. This killing took place in 1683. His martyrdom (according to their faith), was due to his refusal to divulge the secrets of the Queen Sophie’s confession (she’s pious), as requested by the cruel king. As muslims, we understood that we are prohibited from having this kind of sculptures, thou’ they are pious or “saint”. Sculptures would lead you to associating Allah (Al-Shirk). Na’uzubillah.

NASREDDIN HODJA - very funny
NASREDDIN HODJA – very funny

Nasreddin Hodja (Hujjan) or Mullah Nasreddin (1208-1285) was a philosopher and humourist. Lived in Anatolia, Turkey, when it was under siege by Mongolian invaders. Studied Islam at Sivrihisar and Aksehir (he died & buried here), 200 km southwest Ankara.

What’s funny about him? Yeah.. As you can see from my photos here, the way he’s riding the donkey… always backwards HA HA HA (funny or crazy?) The tour guide told me that Nasreddin was very popular among his kampong folks. So most of them will greet him (by saying the Salam) whenever they met each other. In order, to entertain everyone (definitely large number of them), Nasreddin said, I have no choice but to ride my donkey backwards, as such, my donkey will answer the salam from the front, and I, myself can respond to the salam from the back. He he he.

One more story,

Nasreddin, one day, brought home one kilo of delicious lamb. Asked his wife to prepare it for the evening and set off to the teahouse to spend the rest of the day. Unable to wait (terliur sangat) his wife cooked the meat and shared it with her friends. Returning home, Nasreddin was told that the cat had eaten the meat. Puzzled, Nasreddin grabbed the family’s mangy cat and put it on the weighing scales. To his surprise, it weighed exactly one kilo. He barked at his wife, “If this is the meat, then where is the cat?”

REMINDER: ALL THESE ENDLESS JOKES ARE TALES. YOU CANNOT FIND THEM IN SAHIH BUKHARI OR SAHIH MUSLIM. HE HE HE. LAUGHTER IS THE BEST MEDICINE (AGAIN, NOT MY SAYING)

Yess! Its me, with the statue of Nasreddin Hodja

Yess! Its me, with the statue of Nasreddin Hodja

Jokes from Wikipedia:-

DELIVERING KHUTBAH

Once, Nasreddin was invited to deliver a khutbah. When he got on the minbar (pulpit), he asked, “Do you know what I am going to say?” The audience replied “NO”, so he announced, “I have no desire to speak to people who don’t even know what I will be talking about!” and he left.

The people felt embarrassed and called him back again the next day. This time, when he asked the same question, the people replied “YES”. So Nasreddin said, “Well, since you already know what I am going to say, I won’t waste any more of your time!” and he left.

Now the people were really perplexed. They decided to try one more time and once again invited the Mullah to speak the following week. Once again he asked the same question – “Do you know what I am going to say?” Now the people were prepared and so half of them answered “YES” while the other half replied “NO”. So Nasreddin said “The half who know what I am going to say, tell it to the other half,” and he left.

TWO SIDES OF RIVER

Nasreddin sat on a river bank when someone shouted to him from the opposite side:

- “Hey! How do I get to the other side?”

- “You are on the other side!” Nasreddin shouted back.

WHOM DO YOU TRUST

A neighbour comes to the gate of Mullah Nasreddin’s yard. The Mullah goes out to meet him outside.

“Would you mind, Mullah,” the neighbour asks, “lending me your donkey today? I have some goods to transport to the next town.”

The Mullah doesn’t feel inclined to lend out the animal to that particular man, however; so, not to seem rude, he answers:

“I’m sorry, but I’ve already lent him to somebody else.”

Suddenly the donkey can be heard braying loudly behind the wall of the yard.

“You lied to me, Mullah!” the neighbour exclaims. “There it is behind that wall!”

“What do you mean?” the Mullah replies indignantly. “Whom would you rather believe, a donkey or your Mullah?”

TASTE THE SAME

Children saw Nasreddin coming from the vineyard with 2 basketfuls of grapes on his donkey, gathered around him and asked him to give them some.

Nasreddin picked up a bunch of grapes, cut it up into pieces and gave each child a piece.

“You have so much, but you gave us so little,” the children complained.

“There is no difference whether you have a basketful or a small piece. They all taste the same,” Nasreddin remarked.

WHAT IF IT HAPPENS?

Once upon a time Nasreddin Hodja went to the lake side, he was carrying a yoghurt cap, he was eating the yoghurt, and someone from the village ask him:

-What are you doing Nasreddin?

Nasreddin says:

-I am mayaliying, (ie Brewing), the lake..

Villager is shocked:

-Nasreddin! Come on, you can not…..

-Come on Nasreddin, what are you doing there? You can not brew the lake…..

and Nasreddin surprised…. and Nasreddin turns him and smiles and says that:

“WHAT IF IT HAPPENS….”

Bolu, Turki

Bolu, Turki

Ini adalah gambar saya dalam perjalanan dari Ankara ke Istanbul. Nama tempat ini, BOLU (kena sebut betul-betul!) Ia adalah kawasan pergunungan di antara Ankara dan Istanbul. Perjalanan di sepanjang laluan ini mengingatkan kita kepada keindahan Switzerland. Cantiknya ciptaan Allah SWT. Gunung-gunungnya memutih dengan salji, mengingatkan saya kepada doa yang kita sering baca dalam solat jenazah, “…waghsilhu bil maa’ie wats tsalji wal barad..”, maksudnya, “mandikan (bersihkan) dia (si mayat) dengan air, salji dan kesejukan yang nyaman”.

Bolu, Turki

Bolu, Turki

Minta maaf, gambar-gambar gunung yang cantik itu tak “menjadi” sebab gelap. Baru beli kamera digital, tapi tak pandai guna. Masa tu dah maghrib, baru pukul 4.30 ptg. Sedih sebab tak dapat buat kenangan.

Sejak AKP di bawah kepimpinan Erdogan menerajui pemerintahan Turki, rakyat Turki mendapat beberapa kemudahan, antara lain lebuh raya moden yang menghubungkan Ankara dan Istanbul merentasi  kawasan pergunungan di Bolu yang sebelum ini terbengkalai beberapa lama. Ianya dapat diselesaikan selepas pembinaan terowong merentasi gunung. Alhamdulillah.. di atas nikmat ini.

DEPAN MAUSOLEUM OF KEMAL ATATURK

DEPAN MAUSOLEUM OF KEMAL ATATURK

Saya berada di halaman kompleks kubur Ataturk, Anitkabir yang terletak di Ankara ibu negara Turki. Setiap tetamu negara Turki akan dibawa melawat kubur Ataturk sebagai tanda penghormatan kepada Bapa Turki Moden itu. Malah setiap pemimpin baru Turki yang mengambil alih tampuk pemerintahan Turki dimestikan menunjukkan penghormatan di sini tidak terkecuali, Erdogan dan Abdullah Gul

Main Entrance of Mausoluem

Main Entrance of Mausoluem

Mausoleum ini dibina dengan campuran dan kepelbagaian gaya termasuk gaya senibina Hittite (ingat ceramah saya tentang Palestin?) dan Anatolia purba. Setiap wilayah di Turki menyumbangkan batu masing-masing bagi pembinaan kompleks ini. Mayat Ataturk tidaklah berada pada batu “catafalque” yang dipamerkan itu sebagaimana sangkaan orang ramai, tetapi ditanam dalam sebuah bilik atau ruang jauh ke bawah batu tersebut.

100_1195

Wah! Nak join askar Turki ka? Hehehe, saya senyum seronok bersama-sama dengan pengawal mausoleum. Pada asalnya, mayat Ataturk tidak disolatkan dan tidak ditanam, kerana “kasih” dan taasubnya rakyat Turki kepada pemimpin mereka itu, sambil menunggu kompleks maqam ini siap. Kemudian, selepas dinasihati oleh beberapa pensyarah universiti bahawa Ataturk seorang Islam yang wajib disempurnakan mayatnya mengikut ajaran Islam, barulah ianya disolatkan dan ditanam.

PERTUKARAN PENGAWAL

PERTUKARAN PENGAWAL

Apabila saya memasuki muzium yang terletak bersebelahan dengan kubur Ataturk saya dapati mereka (Turki) berjaya mewujudkan perasaan pentingnya mengorbankan “darah” demi negara. Suasana peperangan, suara orang menjerit, letupan bom saling bersahutan cukup menjadikan semangat saya berkobar-kobar untuk mempertahankan negara saya Malaysia tercinta.

28 responses

  1. Musli

    UstaD
    Kalau guna kamera digital…jgn terus padam imej2 yg gelap tu…Mungkin kita boleh ejas lagi guna photoshop atau dgn apa2 application yg berkenaan.

    20/04/2009 at 3:00 am

  2. zack

    Ustad

    Betul kata musli tu, bukan saja boleh putihkan gamba yg hitam/gelap tu..nak hitamkan yg putih pun bole..mace yg di buat kat kemamang baru2 ni..aku perlu adjust gamba2 yg disnap untuk sedap mata memandang.

    Kalu nak best lagi, sambar lah DSLR wahai ustad, ko ni banyak berjale, jumpo pelbagai ore..pasti banyak gamba2 menarik bole amik, kasi paste kat blog ni. Insyallah, lagi ramailah yg layar. Pixs tells thousand words.

    21/04/2009 at 2:44 am

  3. shukri

    Salam Ustaz

    Orang kat Turki dah tak ada songkok(tutup kepala)?

    22/04/2009 at 5:31 pm

    • ustjai

      Sheikh Shukri,
      Takde songkok sbb kami tetamu Erdogan, so kena ikut Erdogan lah :-)

      23/04/2009 at 4:07 am

      • rohul

        songkok bida’ah lah

        serban tak apa

        18/11/2009 at 8:11 pm

  4. Jannah

    Salam ya Ustaz…ana suka jawapan ustaz terhadap soalan sheikh syukri..Tahniah atas blog ini dan mungkin ustaz boleh masukkan isu-isu politik terkini …umpamanya analisa terhadap perkembangan di Perak?Manalah tau..ada ilmu yang dapat di kongsi bersama..Apa kata fatwa hati di sini ya?

    23/04/2009 at 3:26 pm

    • ustjai

      Puan Doktor, Alhamdulillah sbb suka jawapan saya.:-)

      23/04/2009 at 3:32 pm

    • saya setuju juga kalau ustaz masuk bab bab politik

      06/05/2009 at 5:17 pm

      • ustjai

        Waahh.. nampak gaya nak kena bukak tajuk baru “politik”. Hmm.. berasap ni..

        06/05/2009 at 5:27 pm

      • Roslini

        Saya rasa ok juga tu..lagipun masa zaman kita sekolah dulu politik tu tajuk favourite ustaz kan???

        21/05/2009 at 8:58 am

  5. Naidi

    Salam,

    Tahniah UstJai, teruskan usaha da’wah melalui alam siber ni, satu dunia boleh access…

    24/04/2009 at 8:09 am

    • ustjai

      Akhi Naidi, jzkk. Itu mmg harapan saya.

      24/04/2009 at 8:55 am

  6. GER

    UstaD,

    Gi kubur atartuk ada sedekah fatihah dok?

    28/04/2009 at 2:44 am

    • ustjai

      GER, kalau dia jawab “AMIN” macamana? :-)

      28/04/2009 at 3:41 am

  7. Cikgu

    Ustaz……
    Mana gambo mem? gambo berdua ka….asyik posing sorang je……he he

    19/05/2009 at 4:43 pm

    • ustjai

      Cikgu, don’t worry… she will appear here soon. Saje je nak bagi surprise haha… Ye laa kan, mcm VVIP.. dia mai last sekali haha

      20/05/2009 at 7:14 am

      • Cikgu

        Saya tunggu ustaz…….he he

        23/05/2009 at 5:52 pm

  8. dato K tmn GP

    gambag mem 1 tak boleh tunjuk , takut yg mem 2 lagi tu jelous kot….

    19/05/2009 at 9:11 pm

    • ustjai

      Pandai betul dato K buat firasat. Kalau lawyer tu, perangai lawyer la jugak haha

      20/05/2009 at 7:16 am

  9. GER

    ustak,

    kalau ikut fiqh alawiyat, mana lebih afdhal, beri sedekah ke anak yatim ke atau gi makan angin ke prague

    22/05/2009 at 2:00 pm

    • ustjai

      GER, hehe… hmm nak jawab camana ye. Mungkin boleh dibaca bersama hadith Innalirabbika ‘alaika haqqan, wa linafsika ‘alaika haqqan, wa liahlika ‘alaika haqqan, fa’ti kullizi haqqin haqqah. Maksudnya, Sesungguhnya bagi Tuhanmu ada hak-Nya ke atas kamu, dan bagi dirimu sendiri ada haknya ke atas kamu, dan bagi ahli keluargamu juga ada haknya atas kamu, maka berikanlah kepada setiap yang berhak itu akan haknya.

      24/05/2009 at 2:36 pm

  10. salam ustaz..

    waaa.. ustaz sampai prague jugak rupanya..

    kat sini (prague) ramai student2 malaysia.. kalau bgtahu, blh buat kenduri utk ustaz.. hehe..

    btw, ana, Siraj, pernah ikut kuliah2 Ustaz kat Penang and kat IQ..

    sayang, tak dpt jumpa ustaz time ust mai sini..huhu

    23/05/2009 at 8:24 am

    • ustjai

      Abu Hanzhalah, nanti ana pi lagi Prague, ana cari enta. Jgn lupa kenduri besar-besaran beserta kompang hehehe. Ana & wife cukup suka Prague. Sangat cantik.

      23/05/2009 at 3:42 pm

  11. Ana Hawaty

    Assalamualaikum.

    Ana baru sahaja melayari blog ustjai ni..menarik..ana suka..ana forward pada adik2 ana untuk membacanya. Banyak ilmu, posting2 ustjai, nasihat, foto menarik kat Praque..mmm humor Nasreddin..lucu..

    Ana dah bookmark blog ni..sng ana nak baca selalu..
    Tahniah dan teruskan berposting..
    Wassallam

    28/05/2009 at 10:53 am

    • ustjai

      Terima kasih, sgt dialu-alukan

      28/05/2009 at 12:55 pm

  12. khalati69

    Assalamualaikum Wrmth Wbrkth.

    Salam sejahtera moga sihat walafiat buat Ustazjai dan keluarga, juga salam ziarah dan mahabbah kerana baru kali ini dapat mencari sedikit masa ( agak free sebab sem 3 – tak mengajar) , jadi dapatlah menimba ilmu dan pengalaman orang lain, ketika explore dan visit pelbagai blogs, termasuklah blog ustazjai.

    Tahniah, kerana Ustazjai very komited dengan medium blog ni, dan nampaknya ia amat sesuai sebagai one of our dakwah mediums, jadi secara tidak langsung ‘2 in 1′, berblog sambil berdakwah, menyampaikan nasihat dan pandangan yang adil serta berfakta, semuanya demi untuk kebaikan Umat Islam sejagat.
    Kna juga ucapkan sekalung tahniah kerana Ustazjai berpeluang melancong dan melawat tempat-tempat yang banyak meninggalkan nostalgia kepada umat Islam seluruhnya. Benarlah saranan Allah SWT agar kita berjalan di bumi ini, dan lihatlah pelbagai kesan-kesan yang cukup dramatik dan penuh dengan catatan gemilang dalam sejarah Umat Islam zaman berzaman. Lihatlah surah al An’aam: ayat 11,

    Apapun, kalau ada kesempatan, ziarah pula ke Mesir, Jordan dan Syria, pasti banyak sekali fenemona yang jarang kita temui di negara lain.

    Kna doakan kita semua istiqamah di atas jalan dakwah, teruskan perjuangan ustazjai demi menegakkan kebenaran Islam di mana saja kita berada dan di benteng@ kubu mana yang kita di’amanah’kan. Semoga Islam akan tetap gemilang di tangan orang-orang yang soleh lagi bertaqwa.

    Akhirnya, salam buat isteri tersayang (sahabat lama yang sentiasa dingati), semoga ikatan persahabatan @ ukhuwwah akan terus utuh. Sekian, wassalam.

    Jumpa lagi!

    08/06/2009 at 11:13 am

    • ustjai

      Terima kasih K.Na kerna sudi ziarah.

      10/06/2009 at 12:30 am

  13. khalati69

    Salam ziarah

    08/06/2009 at 11:44 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 48 other followers